Göra egna halsband

Vad är mera personligt än ett egenhändigt ihopknåpat halsband? Det kan vara långt eller kort, med en sorts pärlor eller en massa olika blandad glaspärlor.

När man börjar pärla kan man börja med småpärlorna, de som i pärlvärlden heter rocaille. Det som rekommenderas när du träder in i pärlvärden är att först välja om du ska trä pärlorna på en elastisk nylontråd eller på en smyckewire i metall. Sedan börjar du trä på rocaille-pärlor. Använder man sig av wire måste man ha stopp-nitar och lås vid ändarna.

Vill du att det ska gå fortare än vad det gör med rocaille-pärlorna, kompletterar du med stiftpärlor (ca 3-5 mm långa). Blanda sedan in lite större, vackra pärlor som kommer att sätta prägeln på halsbandet.

Rocaille-pärlorna är så att säga basen i halsbandet, eftersom de större pärlorna oftast är betydligt dyrare så kan det vara bra att ha lite billigare pärlor och stift som grund.

Rocaille-pärlorna och tillhörande stift handlas oftast rörvis eller skopvis. Rör säljs i de flesta sybehörsaffärer, av fabrikatet Gütermann och kostar ca 35:- per rör.

Större glaspärlor säljs oftast styckvis, och priserna varierar mellan 0:50kr och 8:- kr per pärla, men det finns även dyrare pärlor. Bland de dyraste är Swarovski-pärlorna som är slipade och otroligt vackra. På bilden till högst upp till vänster är de stora vita glaspärlorna från Swarovski.

Halsbanden högst upp på sidan är trädda på smyckewire, en tunn ståltråd. Halsbandet i vänstermarginalen är trätt på en silketråd, vilket gör att det blir väldigt följsamt och faller på ett snyggt sätt när man knyter det. Det tillhörande armbandet är trätt på en elastisk nylontråd.