Göra egna armband

Vad är mera personligt än ett egenhändigt ihopknåpat harmband? Det kan vara med en sorts pärlor eller en massa olika blandad glaspärlor.

När man börjar pärla kan man börja med småpärlorna, de som i pärlvärlden heter rocaille. Det som rekommenderas när du träder in i pärlvärden är att först välja om du ska trä pärlorna på en elastisk nylontråd eller på en smyckewire i metall. Sedan börjar du trä på rocaille-pärlor. Använder man sig av wire måste man ha stopp-nitar och lås vid ändarna.

Vill du att det ska gå fortare, kompletterar du med stiftpärlor (ca 3-5 mm långa). Rocaillepärlor och stiftpärlor bildar basen till armbandet. Blanda sedan in lite större, vackra pärlor som passar in färgmässigt, för att sätta prägeln på armbandet.

Rocaille-pärlorna är så att säga basen i armbandet. De större pärlorna är oftast betydligt dyrare, så kan det vara bra att ha lite billigare pärlor och stiftspärlor som grund.

Rocaille-pärlorna och tillhörande stift handlas oftast rörvis eller skopvis. Pärl-rören säljs i de flesta sybehörsaffärer, av fabrikatet Gütermann och kostar ca 35:- per rör.

Större glaspärlor säljs oftast styckvis, och priserna varierar mellan 0:50 kr och 8:- kr per pärla, men det finns egentligen ingen övre gräns för hur dyr en pärla kan vara. Bland de dyraste är Swarovski-pärlorna som är slipade och otroligt vackra.