Enkla pärlpyssel

Att pärla lite med barnen är en trivsam och avkopplande hobby. Det är bra, eller kanske till och med nödvändigt att barnen har lite tålamod, i annat fall blir det en utmärkt övning att öva upp sitt tålamod! Det är dessutom en utomordentlig finmotorisk övning för både barn och vuxna.

På bilderna ovan visas en krokodil och en liten samling med djur. Till vänster finns en blomstergirlang.

Krokodilen gör man lämpligast med hjälp av en tunn fiskelina, sytråd kan fungera, men krokodilen blir lätt ”sladdrig” av sytråden eftersom den är svår att spänna/dra åt.

1.Börja med nosen. Första varvet består av 2 svarta pärlor som blir början på krokodilens rygg. När du trätt tråden i båda pärlorna, ta ena trådänden och trä igenom pärlorna igen, så att det är dubbeltråd i pärlorna och en trådände på varje sida.

2. Sedan vänder man på krokodilen och tar två pärlor till undersidan, på bilden har vi använt turkos till krokodilen s mage. Trä höger trådända genom de båda turkospärlorna och trä vänster trådända genom båda de turkospärlorna. Trådändarna har då bytt plats, höger ->vänster och vänster ->höger.

3. Vänd krokodilen och öka antalet pärlor så att det blir 3 svarta pärlor på ryggens andra varv. Återigen dubbla trådar genom pärlorna.

4. Vänd krokodilen och ta 3 turkospärlor till magens andra varv.

5. Fortsätt på detta vis med att först öka och sedan minska antalet pärlor på varje rad så att det blir ett krokodilformat.

6. När det är dax för ett ben, så ta ena trådänden och trä på 4 pärlor. Ta en avvikande färg på den yttersta pärlan som du ”låser med”, dvs när låspärlan är påträdd så trär du tillbaka tråden i de 4 benpärlorna. Fortsätt sedan med kroppen precis som du gjort tidigare.

7. När kroppen blivit hälften så lång som du vill att den färdiga krokodilen ska ha, så får du börja minska antalet pärlor per varv.

8. På lämpligt ställe byter du 2 pärlor till avvikande färg så att krokodilen får ögon att se med.

9. Avsluta med en dubbel råbandsknop.

10. Klipp av fiskelinan, och bränn lite snabbt på knopen så den smälter ihop lite, men var försiktig så fiskelinan inte brinner upp!

11. KLART!